.

Wednesday, December 30, 2009

Padi Huma

Salam...first thing that i want to say is Hi!!..huh..lame tol x update ini blog...ni macam nk up-date ckit..hehe..2 days more to become a new year...waa...makin hari makin tua la...takpela thun bertambah janji maintain cool..

Hari ni nak share ckit tentang camne cara2 keluargaku menanam padi...coz tanam padi kat sarawak ni lain cara dari kat semenanjung...x silap la..kat sini di panggil padi huma..kadang2 orang panggil padi bukit sebab certain tempat tanam kt tepi2 bukit..kat kebun kitaorang tanam bawah bukit gak...

Cara-cara menanam padi huma:

Langkah 1 : mengguling rumput2 yg telah di pancit racun rumput.untuk meratakan tanah..

guling jgn x guling..

Langkah 2: Tanah dah rata..bersedia untuk d tanam.

Nang rata la..

Langkah 3: Anak-anak padi yang sedia dah di tanam dengan benih padi.

"padi pandan N padi serendah"

Langkah 4: Mencabut anak-anak padi.

Makku tok..

Langkah 5: Anak-anak padi yang dah di potong sedikit hujung nya.

Hehe~

Langkah 6: Padi pun di tanam..tapi sebelum di tanam padi kenalah dibahgi 2 atau 3 bagi setiap anak padi tersebut.kemudian tanah di cucuk dengan "Tugal" iaitu kayu yg hujungnya ditajamkan.Terlupa nak ambik gambar tugal tu.Padi tu dicucuk selang 2 jenkal jari...


Ni la padi yang di tanam..

Selesai smua kenala tggu sampai padi tu menampakkan hasil selama 2 or 3 bulan camtu x silap..


Ni hero rumh kitaorg yang tinggal menjadi mangsa..haha

Hidangan selepas kepenatan..ikan panggang,sosej bakar,ulam2,sardin..lapar la pulak taip2 benda ni..huahuahua~

K setakat ni jela yang dapt nk di kongsi buat masa ni..salam..

p/s: Setiap apa yang dikerjakan hendaklah dengan hati yang ikhlas agar apa yang d kerjakan menghasilkan yang terbaik dan mendapat keberkatan..^.~

14 comments:

F U N F A B U L O S I T Y said...

tq 4 posting tiz great info-dalam hidop sy tak penah lg tgk padi huma! seyes-ni baru 1st time in ma life tgk padi huma di tanam! ;D

~~dieylah~~ said...

oh yeah..hehe..yr welcome..ni jela bekalan beras family sy..:D

kakchik said...

salam dik.
menarik sekali entrinya.
terasa bagai kembali ke zaman belajar geografi di sekolah dulu.

kakchik nang dieylah satu.

http://bit.ly/5dwL8p kalau sudi.

~~dieylah~~ said...

Salam..kakchik..thanks..hehe..biase2 je kak..just nk release tensen blaja..hihi..

Ramirahrina said...

alahai..... bestnya orang sarawak masih ada padi bukit.... boleh buat bisnes jual online kat mudah.com atau kat lelong.my.... i nak setengah kilo benih padi bukit boleh tak cik dielah.... i sgup bayar rm50, mesej akaun bank maybenk ke, bsn, pulic,cimb,bank islam ke.... i serius tau.... msej kat i di 013 952 29 18

Grabme09@gmail.com said...

kalau ada benih padi huma saya pun nak beli...0199483947

Rusmah said...
This comment has been removed by the author.
Rusmah said...

Salam, jika ada benih padi huma hitam/merah/putih saya nak beli. 0135117803. Terima kasih.

jay jay said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Assalamualaikum. Saya pun nak beli benih klu ada. Teringin nak tanam. Mohon beritahu klu boleh jual sikit Kat saya
mfrazali@gmail.com

Ronn said...

saya pun nak beli kalau ada

hijrah626 said...

saya ada jual benih padi huma... boleh hubungi saya insyaallah hijrah626@gmail.com

Ramirahrina said...

yer..sekarang dah ada pembekal benih padi huma kat kedah... search padi huma kat mudah.my

diharapkan orang sabah dan sarawak bersama berkongsi padi asli lokal anda...

rainbOw said...

nak belajar lebih berkenaan padi huma ni boleh? family still tanam lagi x? kalau boleh nk join masa mereka tanaaam! bestny!