.

Wednesday, December 30, 2009

Padi Huma

Salam...first thing that i want to say is Hi!!..huh..lame tol x update ini blog...ni macam nk up-date ckit..hehe..2 days more to become a new year...waa...makin hari makin tua la...takpela thun bertambah janji maintain cool..

Hari ni nak share ckit tentang camne cara2 keluargaku menanam padi...coz tanam padi kat sarawak ni lain cara dari kat semenanjung...x silap la..kat sini di panggil padi huma..kadang2 orang panggil padi bukit sebab certain tempat tanam kt tepi2 bukit..kat kebun kitaorang tanam bawah bukit gak...

Cara-cara menanam padi huma:

Langkah 1 : mengguling rumput2 yg telah di pancit racun rumput.untuk meratakan tanah..

guling jgn x guling..

Langkah 2: Tanah dah rata..bersedia untuk d tanam.

Nang rata la..

Langkah 3: Anak-anak padi yang sedia dah di tanam dengan benih padi.

"padi pandan N padi serendah"

Langkah 4: Mencabut anak-anak padi.

Makku tok..

Langkah 5: Anak-anak padi yang dah di potong sedikit hujung nya.

Hehe~

Langkah 6: Padi pun di tanam..tapi sebelum di tanam padi kenalah dibahgi 2 atau 3 bagi setiap anak padi tersebut.kemudian tanah di cucuk dengan "Tugal" iaitu kayu yg hujungnya ditajamkan.Terlupa nak ambik gambar tugal tu.Padi tu dicucuk selang 2 jenkal jari...


Ni la padi yang di tanam..

Selesai smua kenala tggu sampai padi tu menampakkan hasil selama 2 or 3 bulan camtu x silap..


Ni hero rumh kitaorg yang tinggal menjadi mangsa..haha

Hidangan selepas kepenatan..ikan panggang,sosej bakar,ulam2,sardin..lapar la pulak taip2 benda ni..huahuahua~

K setakat ni jela yang dapt nk di kongsi buat masa ni..salam..

p/s: Setiap apa yang dikerjakan hendaklah dengan hati yang ikhlas agar apa yang d kerjakan menghasilkan yang terbaik dan mendapat keberkatan..^.~

Wednesday, November 18, 2009

~Free~

Salam..hehe..this is the last part for this sem.yeye..time to holiday..em..but during the holiday still needs to do my final year project..adushh..whatever..^.^


Yang penting now to free with the assignment, project and exam..haha..cuti2 sarawak pasni..hehe..REST time smua...rest my mind hopely..:D


plan2 time cuti..insyaAllah...konvoi with my family going back to my kpg nenek la..and round2 area sri aman also..

Ape yang penting my "incredible huck" is going back with his army..haha..can't wait for his army..never met before..from the first until the last one..wa...thinking about they are aspect with their makcik ni..hahaha...hopely they can make a fren with me...amin..^.^

my..incredible huck..hehe

"Aiman" n "Akmal"

"Siti" kot..forget her name..huhu..sori dil..

Okeh..b4 finish this typing...happy holiday to all my fren..have a nice day with your family..see u all next sem okeh!..maaf jika ada tersalh laku during this sem or b4..^.^..bye2...salam..


Wednesday, November 11, 2009

Hujan Oh Hujan


Salam...emm..hari ni rasa tension jap.coz td baru pas jawab exam yg killer la senior2 aku cakap..rupa2nya memang la killer kot..tak boleh nak jawab sangat..adoi..entah apa yang aku jawab..huahua..tak apela..benda dah lepas..so concentrate the next paper..yeah... Time aku taip ni ngah hujan..suke je hujan turun time camni..cam tahu2 je aku ngah pening pas exam..hik3..bila tgk hujan turun rasa cam tenang giler..seolah2 apa yang mengusutkan kepala jatuh bak air hujan jatuh ke tanah bumi...

Kawan aku pernah cakap kat aku dulu...time tu hujan ngah turun..


kawan: kenak duk kat luar? x sejuk ka?

aku: emm..aku suka...

kawan: pa disuka kitak ngn hujan ya..

aku: cuba kitak tangga aik hujan ya..nya gugok cm best jak..lancar jak nya gugok..xda sapa nak nganok...

kawan: aokla o...mun ada pokok2 jak ny lambat ckit nk ke tanah...

aku: yala...benaya...

em...apa yang aku dapat dari perbualan aku ngn kawn aku..apa2 pun..air hujan tu cuba nak sampai ke tanah walaupun dihalang oleh pokok2 rumput2..dan apa2 je halangan..dia cuba untuk mengalir dan ingin memasuki ruang2 kecil yang ada dipermukaan coklat kt bumi ini..

camtu jugak la sepatutnya aku sebagai sorang student skarang ni..aku knala berusaha nak dapat apa yang aku patut dapat..walau apa2 pun halangan kenala hadapi jugak..kalo dah xleh tu tawakal jela dengan ape yang telah d usahakan..insyaAllah semua akan mendapat hasil yang baik..amin...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Bengong~~


Why??

Ni problem yang aku ngah hadapi sekarng ni..tiap kali on laptop benda ni akan kuar dulu...tiap kali tu jugak la aku kna off lagi laptop pastu on balik..bru dapat...xtau nape leh jadi cmni..nak g ator..ngah exam skrg ni..xpela..sabar ye laptop ku...dah nak cuti ni..sabar dulu ye..huhu..harap xde papela sepanjang beberapa mggu ni..

tujela yang dapat nak taip kali ni..have a gud day...wacha2..mushi2..sayonara..

(^.^) n (*.*) n (^.~) n ( '.' )


video

Hujan di unimas..haha


.:: Tutup Mata Pun Result Gempak ::.

Salam jumaat semua..
kalo hari jumaat je mesti aku senyum..hehe..
korang pun mst senyum lebar jugak kan kan..
mana x nye esok sabtu..tandanya cutiii... ^^
...

Bukan itu aku nak gtau korang...
korang mesti dah dgr berita kt TV semalam..
x pun dah baca news pagi ni..x bli pun online dah de skrg..
x tgk tv.. x baca.. korg leh gak dgr radio kan..
semalam keputusan UPSR keluar..
Tahniah tuk anak korang , sepupu korang, cicit korang..
tahniah tuk cousin2 aku yang dah lulus smua..
korang x dpt 5A pun xpe..yg penting korang dah usaha sungguh2..
cite ttg berita yang aku bca dan dgr kat radio..
sangat menarik perhatian aku..
budak2 zaman sekarang macam2 gaya jawab paper exam..
...
Berita yanga ku bca kat MyMetro.. da budak kembar 2 orang
saling bersaing tuk wat yg terbaik... sorg tgk sorg g blaja mst rasa xnak kalah..
cam tu jugak kembar siam yg aku tgk kt berita TV3 semalam..
bagus jugak kan kembar2 ni..da jugak inspirasi tuk berjaya..
xnak kalah satu sama len...
mak bapak sekarang pun berfikiran terbuka dan sering
memberi dorongan tuk anak masing2..tahniah la tuk korang k..
...

Mr.google..

pagi ni yang aku dgr kat radio pulak len..
dalam kelas budak tu baru masuk 5 minit..pastu tido..
tapi result giler2 gempak..kalah yg belajar giler2 fokus
cikgu mengajar kat depan...aiseh..
tahniah la tuk adik tu..hik3..aku lupe lak nama budak tu..
x silap aku kat Berita Harian ade kot..
...
Tapi tu sebenarnye benda yg biasa aku dgr..
budak2 yg slalu tido kat kelas bukan nya mereka x pandai..
mana tau diaorang belajar tengah2 malam ke..
korang mst x taw kn.. len la korang budak U ke kolej ke..
tu perkara biasala kan.. korang dah besar pikir bebenda camtu..
kalo budak2 kecik xkan la mak bapak diaorang nk paksa bangun
tengah2 malam tuk study...tol x??
....
Dulu aku pun da gak kawan camtu..time sekolah menengah..
dia ni leh kata kaki tido dalam kelas..
lagi2 time subjek sejarah..haha..cikgu aku time tu..
dah biasa sangat dah ketuk kepala budak tu..
tapi yang best nya..dia x ambik port pun kena ketuk tu..
Da satu hari..
cikgu aku pa lagi..dah syok2 budak tu tido bedengkur..
....
Sila baca dialog ni dgn nada marah k..

Cikgu : Joko Bangunnnnn!!!
Joko : Ye cikgu...

Dengan mata yg sembam selamber je muke die..

Cikgu : Jawab soklan kat dpn ni..
kalo x jawab sy denda awk jemur dpn bilik cikgu abang..

Joko : errr... xnak cikgu...

Cikgu (nada marah) : Tau takut!!...pa g jawab soklan kt dpn ni...
sy mengajar awk syok2 tido kt blkg..awk ingt sy ni ape??

Joko : (Diam dan tulis )

( Cikgu Abang tu cikgu disiplin yg smua budak akn kecut perut bl jumpa
dengan cikgu tu..termasuk aku..
pnh sekali kantoi ngan cikgu tu...series...kecut trus sakit perut..hehe )

Dalam 5 minit...

Cikgu :: aik..tido2 pun awk leh jawb jugak ke?? awak pakai ilmu ape?
Joko :: saya pun xtau cikgu..

Joko senyum2 je..

Cikgu :: Xkan awk xtau..otak awk bukan otak saya..

Joko :: cikgu...leh x sya sambung tido..

Cikgu :: TIDO?? Ok..

Cikgu tu senyum je... otak ape la budak ni..
...

Ok..cite aku x best...korang dah bace gak kan..haha..
kalo x best aku x kisah..mmg x best pun.. ^^

K tu je nk taip pagi ni...hehe..

p/s::senyum lah setiap kali kt sedih.. ^^


Tuesday, November 10, 2009

~JuSt The PIcTure~


Nothing To write...Just Wanna release A tension..Upload the pic..yeah..

Apa Punya Gaya Adik Aku tok...

Kreatif la juak...

Ingin Mencari seperti Ini..haha..berangan..


MEM Yg bAruk jak SambUt Bday Ahad Tek..Happy Bday Min...

Asam Tunggu aku Abis Exam..Siap..haha

Di Jalanan Unimas..

~mmmm~kacak~


(^.^) ^^(^.*)

Thursday, November 5, 2009

EveryOne Connect


Salam...I like this Iklan...

video

Connect???what do u think about the word of connect?wa...mcm2 aku fikir...connect in BM hubung... mmm...smua org ada connect dgn something...

1) Connect dengan Yang ESA

Hubungan dengan TUHAN adalh satu kewajiban untuk kita..tanpa-NYA kita tak akan ada dunia ini untuk hidup...Nak rapatkan lagi hubungn dgn NYA kita hendaklah mengamalkan suruhan NYA..insyaAllah smua nya berjalan dengan baik dan diberkati..Kita tahu bahawa TUHAN menyayangi hambaNYA yang sentiasa taat dan setia padaNYA..


2) Connect dgn Family..

connect dgn family penting dlm dunia ni..xde hubungan yg baik dgn diaorg adalh perkara yg amat merugikan...the second ranking in my life is family...first of coz yang ESA..tanpa diaorg xdela kehidupan aku yg baik spt skrang..Hubungan ngan mak bapak mhendaklah sentiasa baik..kerana keberkatan dari orang tua akan membuatkan kehidupan kita lebih bermakna..so,janganlah kita menghampakan harapan yg mereka harapkan..hubungan ngan adik beradik lagi best...dengan diaorang aku sentiasa happy walaupun kadang2 aku jadi mangsa buli..biasala asam garam kehidupan adik beradik..x gaduh xdela kenangan yang nk d ingat bila dh tua nanti..cewah..haha..banyak giler la kenangan ngan adik beradik aku..

Perkara yang aku tak sabar nak tunggu adalah jumpa ngan abang aku...dia balik raya haji ini..kira punya kira..rupa2 nya aku last jumpa abang aku time form 5..adui..form 5 2005, skarang 2009..mmm...4 tahun x jumpa...lama tu...dia balik ni aku nak "connect" tol2..he
he..dulu pernah jd adik kesayangan..dia pun cakp dia rindu kat aku...haha...sabar...we will meet soon...

3) Connect kat saudara mara..

Diaorang ni pun bagus kita amalkan hubungan yang baik dgn saudara mara kita..coz bl raya diaorg rajin dtg rmh..haha..eh xdela smpai cmtu je..diaorang ni boleh memeriahkan lagi kehidupan kita..kalo duk rmh x kenal saudara mara memanglah rugi sgt2...nasib baiklah aku kat kpg memang berjiran dgn saudara mara aku sendiri..tepi kanan kiri belakang rmh aku smua saudara aku sendiri..maklumlah adik beradik ayah aku memang dah dibahagi tanah sebelah menyebelah..hehe...fun hdup cm2..aku syukur sgt..

4) Connect ngan Cikgu/Lecturer

Dulu2 time zaman sekolah aku panggil pengajar aku cikgu..hehe..dulu aku rapat ngn cikgu math je..hehe..bkn xrapat ngan cikgu lain..just aku suka math time sekolah dulu tu sebab rapat ngan cikgu math..hehe..sekarang dah masuk u smua dh panggil lecturer..xsemua lecturer aku leh ngam..maybe aku fikir tentang respect giler kt diaorg kot..aku takut salh laku or percakapn yang x disangkakan bolh menyebabkan aku kurang ajar..huhu..tapi aku x pernah lg kurang ajar kat cikgu or lecturer aku..x salah akula..hehe...kaloade tu minta map banyak2 ek cikgu2..hehe..

5) Connect ngan kawan2..

Kawan2 memang amat diperlukan dlm hidup ni..kalo xde mereka bertapa sunyi hidup ini...hihi... Aku yang hidup sebagai seorang pelajar amatlah memerlukan kwn untuk sentaisa memberikan dorongn dan tunjuk ajar..kalo dh penat study mengadap buku duk kat kerusi sepanjang hari xde kawan nak beborak memang boring bagi aku...kalo xjumpa pun xpe..janji leh connect melalui ternet yang dah sedia ada skrg...email ke..eh YM ke..skype ke..Facebook..FS...banyak dh sekarg..kalo ade kredit msg2 la kwn2..tnya kabar watpe...hehe...xla boring je hidup sorang..apela yang aku merepek ni..saje2..

Bah..ni jela yang aku nak tulis..haha..dah boring mengadap note..coz ngah bz exam sekarang kan..hehe..tula nk hilang rasa muak kat note tu update jap blog aku yang x seberapa nk elok ni..haha...bah good luck kawan2 ku sekalian...

Connecting with people will make we happy owez...don't make yourself alone...

Monday, November 2, 2009

~FInal EXAm~


Study!!!!

Salam smua...emm..m dh x update blog ni..hr ni bru rasa nk update pas lalui first paper pg td..entahla cmne subjek BI aku pg td...harap leh la memuaskan lecturer BI aku tu..hihi...bg2 la markah lbh2 ckit ye puan..cewah..mcm la mdm aku bc blog aku ni..huahua...papepun...aku nk wish gudluck kt sape2 yg exam ye... Satu dh lepas.tinggal lagi enam..adoi...ni la subjek2 aku pasni...chaiyok3...
  • 6/11 - Visual Computing
  • 9/11 - Warisan dan kebudayaan
  • 10/11 - Introduction to Business
  • 12/11 - Human computer interaction
  • 16/11 - Project management
  • 17/11 - Technopreneurship

Ku Takut giler sem ni coz carrymark cukup mkn je smua...harap2 xla truk sgt result aku sem ni...kalo x mampus den...kna keja kuat lg ni....semangat kna lbh jugk la pasni..hehe...jgn terlampau stress je kalo nk ok result tu..kalo stress xde gn gak kn...xleh nk trima apa yg dblaja..memg merugikan dri sendri...so study smart don't study hard ok....


Don't feel so stress OKEH!!

p/s: Nothing impossible if u think positively..be more confident on yourself..failed is becoz ourself be a lazy in this life...hehe..so far so tell and ask ourself the true and false ofour life ok...

Thursday, October 15, 2009

~Lindung Diriku~

DOA PELINDUNG DIRI

Sama-samala kita amalkan jika kita perlukan perlindungan.Ingatlah ALLAH sentiasa membantu umatnya yang memerlukan pertolongan..marilah beramal..renung2kan..hehe







Friday, October 9, 2009

~Layan jakla~

Nothing to create today..upload the picture only...

Do the case study for business...the last one case study...yeah..

Perghhh.comfirm schema answer from our group..haha

------------------------------------------------------------------------------------------------

This our major "ramah tamah hari raya.."hehe

"really2 hungry to wait this all food...waaaa...laapaaa"

"Lemang..nasi himpit...sate..laksa...huahua...delicious..."

This my food 4 the 1st first round...hehe..

Addition food taken from zul..haha

"Adik-beradik" for the same color "bju melayu"..eppy n zul..+sobri..our junior...


Monday, October 5, 2009

~Bakal boss~

Hehehe...Ni bakal bos suatu hari nanti..insyaAllah..amin..
Looks at his leg...goyang2 gaya bos..haha~~


video

I Like This Very Much.....

Sunday, October 4, 2009

~raun2~

Hehehe..just want to upload the picture went me n my sister family..round2 in the spring..many functions during that day...festival tanglung..fashion show...site for honeymoon offer..nothing to say just want to share our picture over there yesterday....

ramadhan view still at the centre...

festival tanglung..

nice view...colorful with the light..

Fashion show site..

fan2 fashion show or the model??hehe..

My sis spon ice cream at the sugar bun..yummy3...

hehe..my sis son..E-one...wants to eat too...ee...cold deng...

Shopping time...eh..market time..

Carrot juice...good for eye..

p/s: the important think will make our happy is when we enjoy the thing we do..




Friday, October 2, 2009

~Sayang kitak~

Salam.lm dh x update...lame ke??hehehe..x la lm sgt..just busy ckit wat assignment yg byk slps raya..hehehe....nk cite apa yg aku wat time sblom raya n time raya..
------------------------------------------------------------------------------------------------
Malam Raya

menu terakhir time berbuka..

Pasang pelita dpn rmh..

Main bunga api lok..ngn ank buah ku..

Nama ank buah ku..hasil tulisan dr api bunga api...
------------------------------------------------------------------------------------------------
Deko-deko time (sebelum & selepas)

sebelum deko2..

selepas..depan pintu..

ruang tamu..sebelom

selepas..
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Raya pertama
Pergi kubur slps solat raya...

hidangan kuih muih...

Lauk aku n adk beradik..hahaha..org len mkn kuih..ktorg mkn asam mangga, buah cermai n belimbing tunjuk...hehe...