.

Wednesday, April 6, 2011

+ Pertama Kali Temuduga +


Salam korang...cukup2 la tu berangan..meh kongsi sikit cerita kat aku..ngah tensen sekarang ni...macam x terurus je diri kali ni...emm..banyak sangat ke keja aku ni..hik3...

Sebenanye nak kongsi kat korang ni...semalam punye cite...

Semalam perkara yang pertama kali berlaku dalam hidup aku..
gelak je bila teringat..
semalam first time g interview...aisehh..
korang mesti dah banyak kali kan..bagus nye...
aku ni baru pertama kali semalam...
nak gak kongsi ape entah perasaan time interview tol tak...

perasaan sebelum temuduga?

series nebes entah tahap ape entah..tengok orang len yg turut kena panggil rilek je..aku je x tentu nak duk diam..duk kacau orang..hehe..senanye nak hilangkan takut...tapi bila giliran aku dah sampai..dup dap dup dap gak la...macam tsunami lak jantung aku..ek.. aku cuba try senyum je...senyum kan leh buat kita tenang dari segala masalah...hihi..korang pun kenala rajin senyum k...jangan duk tensen2 cam aku...

perasaan semasa temuduga?

ketuk je pintu n Masuk dalam bilik interview tu..nampak la encik2 kat dalam tu..ada 3 orang encik ok..xde puan..nasib bek..hik3..senyum je ngan diaorang trus down nebes aku k...duduk pun leh lak tenang je...alhamdulillah la...soklan2 yang diaorang bagi aku kasi hentam je jawab..hehe..nasib bek xde soklan tentang kementrian nih..kalo tak siyes blurr derr.. hihi..

nak gak kongsi soklan yang aku dapat..tapi jawapan pandai2 la korang jawab sendri..hihi..
ni temuduga kerajaan k..orang cakap kerajaan len swasta len..yeke? x cube g interview swasta..kalau da rezeki boleh la nanti...

Soklan2 temuduga :

1- Secara jujur nya kenapa awak ingin menjawat jawatan yang kami tawarkan ini?
2- Apa jangkaan yang awak harapkan jika mendapat jawatan ini?
3- Awak mempunyai ijazah pertama kenapa ingin mencuba jawatan ini?
4- Tak terlintaskah difikiran ingin menyambung belajar ke tahap yang lebih tinggi?
5- Jika ada dokumen sulit yang ditugaskan kepada anda, adakah anda membongkarkan isi dokumen tersebut kepada orang terdekat?
6- Awak akan tamat belajar bulan mei ini jadi konvo kemungkinan oktober la kan? ( soklan ni pun ade gak ke?)

k tu je yang leh aku kongsi soklan2 yang aku dapat..yang len aku dah lupe2 ingat..hihi..

Pastu ada ujian typing...hihi..ni aku kira leh lepas la..insyaAllah..dah selalu sangat mengadap laptop ni..takkan x reti2 nk menaip lagi tol tak... ^^

perasaan selepas temuduga :

dah leh senyum habis la..lega...dapat or tidak tu kemudian fikir..sebabnye..dah lepas tu kira dah mencuba yg terbaik ok...kalau ada rezeki adela..takde rezeki...cuba lagi yang len..ni baru 1st interview kan..study pun x habis lagi..banyak g peluang...amin..doa2 kan aku dapat ye korang..hihi..

p/s: korang mesti tanye2 jawatan ape aku mintak..
p/s:: pembantu tadbir (unit peperiksaan) hehe..

7 comments:

zures said...

follow kamu..

Eyka Hanafi said...

wahh..bestnye.blom abes da ada org pggil temuduga.terbaek la tek..kmk takot ne nk abes blaja.cmna ntah nk keje nti..haishh..-_-"

kmk konvo bln 9.insyaAllahh..meh la turun penang..;p

.:: dieylah :: said...

zures :: thanks...will follow u 2... ^^

.:: dieylah :: said...

Eyka :: hahaha...just try2 cube..tp macam x dpt..sbb ada calon yg lbh layak..huhu...rezeki ada kt mane2 je... kamek pun x tauk cmne nk bkeja..hahaha..

best nya konvo bln 9...kamek mb bln 10...lmbt lg...waaa~~

.:: dieylah :: said...
This comment has been removed by the author.
neslO_ais said...

ey gudluck! :D

.:: dieylah :: said...

neslo_ais ::

sedap nama awk..ngee~~ thanks! ^^